Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Manowar

7. 2. 2007
Manowar

Původ: Spojené státy americké
Období činnosti: 1980 - současnost
Žánr(y): Heavy Metal
Vydavatelství: Magic Circle Music
Současní členové: Joey DeMaio
Eric Adams
Karl Logan
Scott Columbus
Dřívější členové:  
Internetové stránky: http://www.manowar.com
Podrobnosti o skupině
na IMDb (anglicky)
 
Manowar je americká Heavy metalová skupina z Auburn, New York založená v roce 1980.


Biografie
Baskytarista a lídr skupiny Joey DeMaio pracoval jako pyrotechnik pro Black Sabbath a při tom se seznámil s kytaristou Ross the Boss, který v té době hrál se skupinou Shakin Street; předkapelou Black Sabbath. Jako zpěvák se k nim později připojil Eric Adams a bubeník Donnie Hamzik, čímž byl položen základ skupině Manowar. Již od počátku byla jejich hudba založena na epickém zvuku a ovlivněna skladatelem vážné hudby Richardem Wagnerem. Ve spojení s texty ovlivněnými fantasy literaturou a nordickou mytologií je Manowar považován za představitele žánru Power Metal.

Na debutovém albu skupiny Battle Hymns vydaném v roce 1982 vystupuje s mluveným slovem režisér Orson Welles, který později namluvil část textu pro skladbu „Defender“ z alba Fighting the World.

Pro další album se Manowar spojili s novým vydavatelstvím a dle některých zdrojů podepsali smlouvu vlastní krví. Na této desce nahradil Donnie Hamzika za bicími Scott Columbus, který se stal základem klasické sestavy. Třetí album Hail to England bylo nahráno a smícháno za 6 dní.

V roce 1984 byl Manowar zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejhlasitější skupina světa.

V roce 2006 je skupina stále aktivní, koncertuje a plánuje vydání nového alba. Joey DeMaio založil vydavatelství Magic Circle Music, které se zaměřuje na žánr Power Metal, Epic Metal. Mezi jeho klienty patří mimo jiné např. skupina Rhapsody.

Vydání nového alba, které bylo naplánováno na duben 2006, bude zpožděno o několik měsíců kvůli zranění ruky kytaristy Karla Logana, který havaroval na motocyklu v lednu 2006.


Členové

Současní členové
Eric Adams - zpěv
Joey DeMaio - basová kytara / kytary / klávesové nástroje / klasická kytara
Karl Logan - kytary / klávesové nástroje / klasická kytara
Scott Columbus - bicí

Bývalí členové
Kytary:
Ross The Boss (1980-1988)
David Shankle (1989-1993)
Bicí:
Karl Kennedy (skutečné jméno Carl Cannedy) (1980)
Donny Hamzik (1981-1982)
Rhino (1992-1995)

Diskografie

Studiová alba
Battle Hymns (1982)
Into Glory Ride (1983)
Hail to England (1984)
Sign of the Hammer (1984)
Fighting the World (1987)
Kings of Metal (1988)
The Triumph of Steel (1992)
Louder Than Hell (1996)
Warriors of the World (2002)
The Sons Of Odin - EP (10/10/2006)

DVD
Hell on Earth Part I (DVD) (2000)
Fire and Blood, Hell On Earth Part II (DVD) (2003)
Hell on Earth Part III (DVD) (2004)
Hell on Earth Part IV (DVD) (2005)